Recepti

Ćumur i Briket

Ćumur ili briketi za roštilj?  Ova dilema je zapravio ista kao i dilema oko izbora pravog vina. Mišljenja onih koji pripremaju roštilj su različita.

Činjenica je, da se drveni ugalj brže pali,  ali i brže gubi toplotu. 
Briket, sa druge strane, zbog svoje veće gustine ima duže vreme sagorevanja i pogodniji je za duže večeri uz roštilj ili za profesionalnu upotrebu gde je dugo trajanje žara imperativ.

Za jedan vrhunski biftek od presudne je važnosti da budu zadovoljeni mnogi normativi oko odgoja životinje i kasnijoj obradi filea. Kako bi postigli punoću ukusa, neophodno je da se svaki komad dobro ocedi, odleži u pacu i skladišti u strogo definisanim uslovima. 

U zavisnosti od vaših afiniteta, biftek možete spremiti na tri načina. Treba biti pažljiv u odabiru jer svaki od ovih načina zahteva specifično slaganje sa vinom. Što je tekstura mesa čvršća, vino treba da bude punijeg i jačeg ukusa. Osnovni princip je da vino ne sme nadjačati zalogaj niti da biftek bude ispraćen slabim bukeom vina.

Rare – krvavi biftek

Na ovaj način meso održava svoju prirodnu mekoću i teksturu. Termička obrada je jako kratka i traje 3 do 4 minuta sa svake strane na jakoj vatri. Ali, pažljivo, vodite računa kako bi sredina bila puna sokova i izrazito crvena. Ovakav način se preporučuje pravim ljubiteljima mesa.

Medium – srednje pečeni biftek

Meso zadržava mekoću i teksturu  a ostaje crvenkasto (ružičasto) u uskom delu sredine. Sprema se na roštilju oko 7-8 minuta sa svake strane na umerenoj vatri. Ovakav način pripreme je najčešći jer usklađuje ukuse mekoće i teksture kvalitetnog bifteka sa tradicionalnim načinima pripreme.

Well done – jako pečeni biftek

Ovaj način pripreme nije previše popularan kod pravih ljubitelja bifteka ali naravno da ima svoje pristalice i uprkos tome. Komad mesa se dobro rastuče i ocedi od ulja kako se ne bi presušilo za vreme pečenja i kako bi se vratilo u svoju formu. Peče se oko 10ak minuta sa svake strane na umerenom žaru. Ovde morate biti pažljivi kako bi se očuvala prirodna struktura vlakana i meso nikako nemojte previše tući, da ne bi izgubilo svoju formu.

Naša je preporuka da probate sva tri načina spremanja kako bi odlučili šta je ono što vam se najviše dopada i u čemu ćete poptuno uživati.