Recepti

Ćumur i Briket

Ćumur ili briketi za roštilj?  Ova dilema je zapravio ista kao i dilema oko izbora pravog vina. Mišljenja onih koji pripremaju roštilj su različita.

Činjenica je, da se drveni ugalj brže pali,  ali i brže gubi toplotu. 
Briket, sa druge strane, zbog svoje veće gustine ima duže vreme sagorevanja i pogodniji je za duže večeri uz roštilj ili za profesionalnu upotrebu gde je dugo trajanje žara imperativ.

Sastojci:

Za ovo jelo Vam je potrebno: Pileći bataci ili karabataci po želji. Za nadev po jednom bataku potrebno je: 30 gr kačkavalja, 50 gr sitno iseckanog svinjskog filea, 30 gr šunke, 2 čena belog luka, aleva paprika, so, biber, mešavina začina po želji.

Priprema:

Pileći batak pažljivo razrežite, očistite od kostiju i hrskavica. Tako otkošćeno meso formirajte u obliku šnicle. Nadev pripremljen od navedenih sastojaka iseckanih na kockice, dobro izmešan i sjedinjen, stavite na sredinu šnicle po dužini. Zatim sve urolajte i čačkalicama zakačite sa strane da se meso ne razmota pri pečenju.

Rešetku roštilja premažite uljem. Poslužite se malim trikom kako biste znali kada je temperatura roštilja prava: Stavite dlan na udaljenost od oko 12cm iznad roštilja. Sklonite ruku kada osetite jaku temperaturu. Ukoliko je vreme posle koga ste morali da pomerite dlan između 5 i 7 sekundi to znači da je temperatura Vašeg roštilja između 175 i 230 stepeni i ona je optimalna za pečenje. 

Pecite lagano na roštilju, na tihoj vatri, da fil ne bi iscureo, oko 15 do 20 minuta.

Za pripremanje hrane po ovom receptu, preporučujemo Vam da koristite naš roštilj briket "Gurman" sa prirodnom aromom dima.