Recepti

Ćumur i Briket

Ćumur ili briketi za roštilj?  Ova dilema je zapravio ista kao i dilema oko izbora pravog vina. Mišljenja onih koji pripremaju roštilj su različita.

Činjenica je, da se drveni ugalj brže pali,  ali i brže gubi toplotu. 
Briket, sa druge strane, zbog svoje veće gustine ima duže vreme sagorevanja i pogodniji je za duže večeri uz roštilj ili za profesionalnu upotrebu gde je dugo trajanje žara imperativ.

Sastojci:

Za pripremu ovog jela, za četiri osobe, potrebno Vam je: 1kg svinjskih rebara, 1 hleb isečen na kriške, 1 kašika senfa, 2-3 režnja belog luka, kašika začina, 0,5l crnog vina, 2-3 lovorova lista, 1 kašika crnog bibera u zrnu, ulje, so i mleveni crni biber i klinčići po ukusu.

Priprema:

Najpre napravite marinadu. U dubokoj posudi usitnite zrna crnog bibera i klinčiće, beli luk i mešavinu začina, zatim dodajte lovorov list, pa zatim ulje i dobro sjedinite sastojke. Dodajte senf uz konstantno mešanje, pa zatim crno vino i sve dobro promešajte. Posolite i dodajte mlevenog crnog bibera po ukusu. Ponovo dobro promešajte marinadu. Rebra isecite na komade, poređajte ih u adekatnu posudu i prelijte marinadom. Ostavite da odstoji u frižideru odprilike četiri sata. 

Rešetku roštilja premažite uljem. Poslužite se malim trikom kako biste znali kada je temperatura roštilja prava: Stavite dlan na udaljenost od oko 12cm iznad roštilja. Sklonite ruku kada osetite jaku temperaturu. Ukoliko je vreme posle koga ste morali da pomerite dlan između 5 i 7 sekundi to znači da je temperatura Vašeg roštilja između 175 i 230 stepeni i ona je optimalna za pečenje rebara. 

Stavljajte komad po komad i pecite rebra dok ne dobiju lepu hrskavu koricu sa svih strana. Kada su gotova odvojte ih u posudu sa strane. Onda na roštilj možete dodati sezonsko povrće po izboru kao dodatak. Servirajte rebra na kriškama hleba.

Uz ovo jelo preporučujemo kvalitetno suvo crveno vino.