Recepti

Ćumur i Briket

Ćumur ili briketi za roštilj?  Ova dilema je zapravio ista kao i dilema oko izbora pravog vina. Mišljenja onih koji pripremaju roštilj su različita.

Činjenica je, da se drveni ugalj brže pali,  ali i brže gubi toplotu. 
Briket, sa druge strane, zbog svoje veće gustine ima duže vreme sagorevanja i pogodniji je za duže večeri uz roštilj ili za profesionalnu upotrebu gde je dugo trajanje žara imperativ.

Sastojci:

Za četiri osobe za ovo jelo Vam je potrebno: 4 orade od po 250-300gr, 1dl maslinovog ulja, 2dl belog vina, 1 glavica belog luka, grančica svežeg ruzmarina, so i biber po ukusu.

Priprema: 

Najpre dobro očistite ribu i ostaviti u posudi u kojoj najlakše može da se ocedi višak vode. Za to vreme sitno iseckajte ili izgnječite beli luk i pomešajte ga sa belim vinom kako biste napravili marinadu. Ostavite marinadu da odstoji oko 2 sata kako bi se ukus belog luka što bolje sjedinio sa vinom. U maslinovo ulje dodajte biber i dobro promešajte. Natapajte grančicu ruzmarina u dobjenu smesu i premazujte ribu nekoliko puta. Preostali deo ulja pomešajte sa marinadom od vina i belog luka.

Rešetku roštilja premažite uljem da se riba ne bi lepila. Poslužite se malim trikom kako biste znali kada je temperatura roštilja prava: Stavite dlan na udaljenost od oko 12cm iznad roštilja. Sklonite ruku kada osetite jaku temperaturu. Ukoliko je vreme posle koga ste morali da pomerite dlan između 5 i 7 sekundi to znači da je temperatura Vašeg roštilja između 175 i 230 stepeni i ona je optimalna za pripremanje ribe.

Stavljajte ribu jednu po jednu na roštilj, lagano ih povlačeći par puta gore-dole duž rešetke, kako biste izbegli da se koža ribe zalepi za roštilj. Ribu tokom pečenja okrećite i premazujte već pripremljenom mešavinom belog vina, belog luka i maslinovog ulja.

Riba je gotova kada joj oči dobiju belu boju i kada se meso odvaja od kičmene kosti. Možete je servirati uz blitvu i krompir, ili neki drugi prilog po Vašem ukusu. 

Za pripremanje hrane po ovom receptu, kao i za pripremanje ribe na roštilju uopšteno preporučujemo Vam da koristite naš roštilj briket Standard.