Recepti

Ćumur i Briket

Ćumur ili briketi za roštilj?  Ova dilema je zapravio ista kao i dilema oko izbora pravog vina. Mišljenja onih koji pripremaju roštilj su različita.

Činjenica je, da se drveni ugalj brže pali,  ali i brže gubi toplotu. 
Briket, sa druge strane, zbog svoje veće gustine ima duže vreme sagorevanja i pogodniji je za duže večeri uz roštilj ili za profesionalnu upotrebu gde je dugo trajanje žara imperativ.

Sastojci:

Na količinu od 1kg pilećih krilaca potrebno je: 0,5 dl ulja, limunov sok, 3 kašike senfa, 3 češnja belog luka, 1 kašika ljute crvene paprike, so, biber, iseckani listići bosiljka.

Priprema:

Najpre napravite marinadu. Pomešajte ulje, limunov sok, senf, ljutu papriku, sa izgnječenim belim lukom, zatim dodajte so, biber i iseckane listiće bosiljka. Prelijte pileća krilca marinadom i ostavite da odstoji u frižideru najmanje 2 sata. Promešajte nekoliko puta za to vreme.

Rešetku roštilja premažite uljem. Poslužite se malim trikom kako biste znali kada je temperatura roštilja prava: Stavite dlan na udaljenost od oko 12cm iznad roštilja. Sklonite ruku kada osetite jaku temperaturu. Ukoliko je vreme posle koga ste morali da pomerite dlan između 5 i 7 sekundi to znači da je temperatura Vašeg roštilja između 175 i 230 stepeni i ona je optimalna za pečenje. 

Pre pečenja piletinu izvadite iz marinade, malo je ocedite da marinada ne bi kapala po žaru, a ostatak marinade kratko prokuvajte. Oceđenu piletinu stavite na zagrejan roštilj pecite je uz prevrtanje i premazivanje marinadom.